Victor Hugo & Montreuil

VICTOR HUGO (1802-1885) is de belichaming van de 19e eeuw.

Hij was een gewone man: zoon, echtgenoot, vader en grootvader, met momenten van geluk maar ook tragedies en kleinzieligheden die zijn tegenstanders graag benadrukken

Al in de jaren 1830 begon hij een strijd voor vrijheid en, meer specifiek: een strijd namens de onderdrukten.

Het was dit punt dat de zelfingenomen mensen stoorde die het voorwoord van Les Misérables lazen: “zolang er onwetendheid en ellende op aarde is, mogen boeken van de aard van dit boek niet nutteloos zijn”.

Hugo liet een immens oeuvre na in termen van kwantiteit, kwaliteit en invloed.

De roman Les Misérables ging de hele wereld over.

In 1837 maakte Victor Hugo een wandeling onder de hoge bomen op de stadsmuren van Montreuil-sur-Mer. Hij schreef aan zijn vrouw Adèle aan de arm van Juliette Drouet :

Montreuil-sur-Mer zou beter Montreuil-sur-plaine kunnen heten; vanaf de stadsmuren is er een prachtig uitzicht op heuvels en weilanden, omdat de stad hoog ligt.”

Een paar jaar later speelde hij het grootste deel van het eerste deel van Les Misérables in Montreuil. Montreuil is de geboorteplaats van Fantine, de stad waar Jean Valjean burgemeester wordt onder de naam Monsieur Madeleine.

Hier begint de strijd tussen goed en kwaad, de beroemde “storm onder een schedel”, de angstaanjagende reis naar de diepten van het geweten van de held. Hier vindt de actie van de roman plaats.

Back to Top
Close Zoom